czwartek, 13 marca 2014

Roladki z mięsa mielonego


Do przygotowania roladek wołowych będą potrzebne następujące składniki:
- Pół kilograma mięsa mielonego wołowego.
- 5 plastrów sera żółtego.
- 5 plastrów szynki.
- Jedno jajko.
- Przyprawy: vegeta, pieprz.
- Pół cebuli.
- Olej (tylko do smażenia).

Sposób przygotowania: 
1. Jajko wymieszać z mięsem mielonym i dodać przyprawy.
2. Z powstałej masy uformować prostokąty o długości około siedmiu centymetrów i szerokości około dwóch. Mięsa powinno wystarczyć na co najmniej pięć prostokątów.
3. Na prostokątach położyć ser żółty i szynkę. Po jednym plastrze.
4. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić cebulę.
5. Zawinąć mięso w roladki.
6. Smażyć około dwunastu minut na stosunkowo mocnym ogniu.

Roladki podawać można praktycznie ze wszystkim. Tak z ziemniakami, frytkami, jak i ryżem. Mniej pasują do makaronów. Co do sałatek również można pozwolić sobie na dużą różnorodność. Ja roladki polecam do sałatki z pomidora i rukoli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz