czwartek, 13 marca 2014

Szaszłyki z mięsa mielonego


Do przygotowania szaszłyków z mięsa mielonego będą potrzebne następujące składniki:
- Pół kilograma mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego.
- Jedno jajko
- Cukinia
- Papryka
- Pieczarki
- Przyprawy: vegeta, paparyka ostra, pieprz

Sposób przygotowania: 
1. Jajko wymieszać z mięsem mielonym i dodać przyprawy.
2. Z powstałej masy uformować małe pulpeciki.
3. Pulpeciki nabić na patyczki do szaszłyków.
4. Pokroić cukinię, paprykę i pieczarki, a następnie również nabić na patyczki.
5. Najlepiej grillować przez 20 minut. Można też smażyć na stosunkowo mocnym ogniu przez ten sam czas - 20 minut.

Najlepiej podawać z chlebem lub ziemniakami, ogórkiem kiszonym oraz musztardą francuską. Jednak dodatki, to w tym wypadku drugorzędna sprawa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz